LEAFS, wat een heerlijk boek!

  Posted on   by   Geen reacties

Ik ben zo blij met LEAFS, het prachtige kookboek van Carola de Kanter. Carola is gek op lekker eten en kan verrukkelijk koken. Ze gaat intelligent om met smaken die ze harmonieus combineert, zodat ze elkaar aanvullen en subtiel versterken. Ingrediënten die van nature umami bevatten zijn belangrijk in de receptuur. Umami is de 5e smaak naast zoet, zout, zuur en bitter en versterkt andere smaken als het ware. De moestuin en boomgaard rond het kookatelier van Carola (waar ze o.a. kooklessen geeft) zijn haar lust en haar leven. Tuinieren maakt haar gelukkig. Van het plannen, lekker met haar handen in de aarde wroeten en zaaien, het tot volle rijpheid laten komen van het spul tot het koken. Heerlijk die groenten, kruiden, eetbare bloemen en het fruit die ze op het beste moment kan oogsten: rijp, vers en vol van smaak. Ze vormen de basis voor LEAFS waarin de gerechten allemaal vegetarisch zijn. Maar ze gebruikt natuurlijk ook allerlei spannende ingrediënten die ze in de toko of op de markt vindt. De foto’s is het boek, van Mitchell van Voorbergen, zijn een lust voor het oog. Zowel de food shots (om van te watertanden), als alle sublieme beelden die hij maakte in de tuin en boomgaard zijn prachtig. Ook de vormgeving is heel mooi. Om een gerecht te kiezen uit het boek om op onze site te zetten is niet makkelijk. Zoete aardappel met kruidenkaas en zwart sesamzaad; onion melt op warme pita’s; risotto van kasha, look en notencrumble; bouillon van spinazie met een tuintje van groene groenten… het is allemaal zo intrigerend en lekker. Omdat het, nu ik dit schrijf voorjaar is en om te proosten op dit prachtig boek van een prachtige vrouw ga ik voor de mojito van vlierbloesemsiroop. Cheers Carola, dank je wel voor zoveel lekkers! Klik hier voor het recept!

Carola: “Dit is een alcoholvrije cocktail die er prachtig uitziet en zo lekker is dat je ervan blijft drinken. Ik serveer de cocktail graag voorafgaand aan een kookles en dat is altijd een succes. Mooi in een glazen schenkkan of een leuke fles.”

Categories: Boeken, Boekrecensies

Author: José van Mil - Pepper & Salt

José van Mil- Foodstylist (foto en film), receptontwikkelaar, culinair publicist. Gespecialiseerd in Lekker eten en Eten met kanker.
Als jong meisje werkte ik al mee in het restaurant van mijn vader. Na mijn schooltijd in Nederland vertrok ik naar de Cordon Bleu Cookery School in Londen, een culinaire topopleiding.
Na terugkeer in Nederland legde ik me toe op de food styling voor culinaire fotografie, receptontwikkeling en conceptmaker. Mijn culinaire kennis en ervaring kwamen enorm van pas om gerechten voor de fotografie te bereiden. Juist in voedselfotografie en receptontwikkeling zijn details die door de doelgroep als lekker worden ervaren, datgene dat er uitgelicht moet worden om smakelijk en doeltreffend in het voetlicht te komen.

Mijn passie voor ‘eten’ en ‘lekker genieten’ kreeg een steeds duidelijker profiel. Ik werd culinair redactrice bij Libelle en daarna 14 jaar van Nouveau magazine. Ook ben ik mede-auteur van hét Nederlandse basiskookboek Kookook, heb daarnaast veel andere kookboeken op mijn naam staan en heb o.a. geschreven voor Pink Ribbon Magazine. Jarenlang was ik hoofdredacteur van Super Eetwijzer, maakte ik receptkaarten voor AH en Jumbo en werkte ik voor het maandblad Kinderen, Tip, Allerhande, Hallo Jumbo en het weekblad Margriet. Tegelijkertijd werd ik meer en meer benaderd door producenten van voedingsmiddelen en dranken: om mijn kennis over waar de consument voor gaat; advies op smaakgebied; en om mee te denken over nieuwe producten en product-toepassingen. Inmiddels zet ik mijn kennis, ervaring en creativiteit al jaren in als “Culinary Director” in mijn eigen bedrijf Pepper & Salt Food Communication Consultancy waarbij ik me vooral toeleg op foodstyling voor film en fotografie, recepten en productontwikkeling.

Nog in Engeland kreeg mijn man Paul Somberg voor de eerste keer kanker. Na een intensieve bestraling genas hij volledig. De manier waarop ik toen al voor hem kookte (hij was vooral erg misselijk dus gebruikte ik o.a. veel verse gember en venkel) heeft er toe bijgedragen dat hij tijdens de behandeling niet al te veel verzwakte. Toen hij jaren later weer kanker kreeg, Multipel Myeloom (de ziekte van Kahler), deed ik er alles aan om hem tijdens de chemotherapie, bestraling en stamceltransplantaties heen, aan het eten te houden. Dat werkte! Volgens de methode die we daarbij ontwikkelde, schreef ik een kookboek voor lotgenoten “Gezond Eten Rond Chemotherapie” en geef ik workshops en masterclasses over dit belangrijke onderwerp. Mijn site en de blog Eten-met-kanker zijn hier een logisch gevolg van.
In Engeland heeft Healthy Eating During Chemotherapy “The Guild of Food Writers Miriam Polunin Award for Work in Healthy Eating 2010” gewonnen. In Nederland heeft “Gezond Eten Rond Chemotherapie”: Kookboek van het Jaar 2009” categorie: Beste Initiatief.