Wat hebben kurkuma en aardbeien gemeen; niets. Maar het zijn twee opvallende ingrediënten in het warme weer in Florida waar ik bij onze zoon de feestdagen vier. In bijna elke supermarkt en op de Farmers Market is kurkuma vers te koop. En dan niet twee of drie stukjes, nee mandjes vol. Ik zie zelden verse kurkuma in Nederland, behalve bij de toko of bij sommige biologische winkels. Wij kennen vooral de potjes met de geel/oranje gedroogde tot poeder gemalen kurkuma. Verse kurkuma lijkt aan de buitenkant een beetje op verse gember, maar is veel kleiner. In de keuken wordt het gebruikt om gerechten te kleuren en voor de smaak, die enigszins bitter is. Verse kurkuma kun je niet rauw eten, maar laat je in plakjes gesneden meestoven in gerechten. Ik gebruik het regelmatig, sinds ik weet dat het gezond is en ontstekingsremmend werkt. Mijn havermoutontbijt heeft altijd een snufje kurkuma.
En dan de aardbeien, het seizoen begint hier in december! Net als het seizoen voor radijs en sla. Sweetgrass Farms in Sarasota is een specialist in ‘vertical farming’ met hydrocultuur. In plaats van aarde wordt er gemalen kokosnootschil gebruikt en natuurlijk geen bestrijding met pesticides. De aardbeien groeien in 4 potten, die boven elkaar zijn bevestigd aan een stok, die in de kokosnootschil substantie staat. Via een groot hydro systeem krijgen ze water. Drie dagen in de week kun je er zelf aardbeien plukken. Eigenlijk is het meer knippen. Je pakt een bakje en een schaartje en knipt zoveel aardbeien als je wilt. Niet alleen leuk om te doen, maar als je deze aardbeien proeft, weet je weer hoe aardbeien horen te smaken.