Blog

Kurkuma en aardbeien

Wat hebben kurkuma en aardbeien gemeen; niets. Maar het zijn twee opvallende ingrediënten in het warme weer in Florida waar ik bij onze zoon de feestdagen vier. In bijna elke supermarkt en op de Farmers Market is kurkuma vers te koop. En dan niet twee of drie stukjes, nee mandjes vol. Ik zie zelden verse

Blog

Kurkuma en aardbeien

Wat hebben kurkuma en aardbeien gemeen; niets. Maar het zijn twee opvallende ingrediënten in het warme weer in Florida waar ik bij onze zoon de feestdagen vier. In bijna elke supermarkt en op de Farmers Market is kurkuma vers te koop. En dan niet twee of drie stukjes, nee mandjes vol. Ik zie zelden verse

Kurkuma en aardbeien

Wat hebben kurkuma en aardbeien gemeen; niets. Maar het zijn twee opvallende ingrediënten in het warme weer in Florida waar ik bij onze zoon de feestdagen vier. In bijna elke supermarkt en op de Farmers Market is kurkuma vers te koop. En dan niet twee of drie stukjes, nee mandjes vol. Ik zie zelden verse kurkuma in Nederland, behalve bij de toko of bij sommige biologische winkels. Wij kennen vooral de potjes met de geel/oranje gedroogde tot poeder gemalen kurkuma. Verse kurkuma lijkt aan de buitenkant een beetje op verse gember, maar is veel kleiner. In de keuken wordt het gebruikt om gerechten te kleuren en voor de smaak, die enigszins bitter is. Verse kurkuma kun je niet rauw eten, maar laat je in plakjes gesneden meestoven in gerechten. Ik gebruik het regelmatig, sinds ik weet dat het gezond is en ontstekingsremmend werkt. Mijn havermoutontbijt heeft altijd een snufje kurkuma.

En dan de aardbeien, het seizoen begint hier in december! Net als het seizoen voor radijs en sla. Sweetgrass Farms in Sarasota is een specialist in ‘vertical farming’ met hydrocultuur. In plaats van aarde wordt er gemalen kokosnootschil gebruikt en natuurlijk geen bestrijding met pesticides. De aardbeien groeien in 4 potten, die boven elkaar zijn bevestigd aan een stok, die in de kokosnootschil substantie staat. Via een groot hydro systeem krijgen ze water. Drie dagen in de week kun je er zelf aardbeien plukken. Eigenlijk is het meer knippen. Je pakt een bakje en een schaartje en knipt zoveel aardbeien als je wilt. Niet alleen leuk om te doen, maar als je deze aardbeien  proeft, weet je weer hoe aardbeien horen te smaken.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *