Kruimeldeeg

  Posted on   by   Geen reacties

kruimeldeeg

Kruimeldeeg is een basisdeeg wat je heel gemakkelijk met je handen maakt en als je het sneller wilt maken start dan in de keukenmachine met vlinderhaak. Als je een kruimeldeeg te lang kneed wordt het vanzelf een deegbal om koekjes mee te maken. Hoe groter de kruimel hoe krokanter de bovenkant van de kruimeltaart.

Bereiding; verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster in een droge koekenpan 125 gram hazelnoten in enkele minuten goudbruin en krokant. Laat ze afkoelen en hak ze in grove stukjes. Kneed in een kom 265 gram (spelt)bloem, 140 gram lichte basterdsuiker en een snuf zout wrijf 150 gram koude roomboter blokjes met je vingertoppen erdoor tot er grove deegkruimels ontstaan. Kneed als laatste de gehakte noten erdoor. Kneed niet te lang, het mag geen deegbal worden. Laat het kruimeldeeg in de koelkast minimaal 30 minuten rusten. Schil 8 appels en snijd in 8 stukken. Schep de appels om met 100 gram blauwe bessen, 1 tl gemalen gember, 1 eetlepel gemalen kaneel en 2 eetlepels rietsuiker. Verdeel de appels over de bodem van een ovenschaal. Strooi het kruimeldeeg erover heen. Plaats de schaal in het midden van de oven en bak de appelkruimeltaart in circa 50 minuten goudbruin en gaar.

Tip: je kunt het deeg goed van te voren klaarmaken. Ook kun je kruimeldeeg goed invriezen, altijd handig om een snel nagerecht mee te maken.

Variatietip: maak een rabarberkruimeltaart met 1 kilo schoongemaakte rabarber en walnoten in plaats van hazelnoten. Snijd de rabarber in stukjes van 3 cm. groot, schep om met 1 eetlepel bloem en 125 gram rietsuiker.


Author: Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Yolanda van der Jagt, culinair specialist – voor verrassend lekkere recepten. Met mijn culinaire kennis en creativiteit ontwikkel ik al jaren recepten. Deze recepten vindt je o.a. terug in (mijn) kookboeken, supermarkt magazine Hallo Jumbo en diverse producten. Vanuit mijn unieke smaakbeleving creëer ik gezonde gerechten met een verrassende smaak. Met de laatste trends en inzichten inspireer ik je graag. Benieuwd geworden? Kijk ook op mijn website www.yolandavanderjagt.nl

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *