Blog

Kruimeldeeg

Kruimeldeeg is een basisdeeg wat je heel gemakkelijk met je handen maakt en als je het sneller wilt maken start dan in de keukenmachine met vlinderhaak. Als je een kruimeldeeg te lang kneed wordt het vanzelf een deegbal om koekjes mee te maken. Hoe groter de kruimel hoe krokanter de bovenkant van de kruimeltaart. Bereiding;

Blog

Kruimeldeeg

Kruimeldeeg is een basisdeeg wat je heel gemakkelijk met je handen maakt en als je het sneller wilt maken start dan in de keukenmachine met vlinderhaak. Als je een kruimeldeeg te lang kneed wordt het vanzelf een deegbal om koekjes mee te maken. Hoe groter de kruimel hoe krokanter de bovenkant van de kruimeltaart. Bereiding;

Kruimeldeeg

Kruimeldeeg is een basisdeeg wat je heel gemakkelijk met je handen maakt en als je het sneller wilt maken start dan in de keukenmachine met vlinderhaak. Als je een kruimeldeeg te lang kneed wordt het vanzelf een deegbal om koekjes mee te maken. Hoe groter de kruimel hoe krokanter de bovenkant van de kruimeltaart.

Bereiding; verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster in een droge koekenpan 125 gram hazelnoten in enkele minuten goudbruin en krokant. Laat ze afkoelen en hak ze in grove stukjes. Kneed in een kom 265 gram (spelt)bloem, 140 gram lichte basterdsuiker en een snuf zout wrijf 150 gram koude roomboter blokjes met je vingertoppen erdoor tot er grove deegkruimels ontstaan. Kneed als laatste de gehakte noten erdoor. Kneed niet te lang, het mag geen deegbal worden. Laat het kruimeldeeg in de koelkast minimaal 30 minuten rusten. Schil 8 appels en snijd in 8 stukken. Schep de appels om met 100 gram blauwe bessen, 1 tl gemalen gember, 1 eetlepel gemalen kaneel en 2 eetlepels rietsuiker. Verdeel de appels over de bodem van een ovenschaal. Strooi het kruimeldeeg erover heen. Plaats de schaal in het midden van de oven en bak de appelkruimeltaart in circa 50 minuten goudbruin en gaar.

Tip: je kunt het deeg goed van te voren klaarmaken. Ook kun je kruimeldeeg goed invriezen, altijd handig om een snel nagerecht mee te maken.

Variatietip: maak een rabarberkruimeltaart met 1 kilo schoongemaakte rabarber en walnoten in plaats van hazelnoten. Snijd de rabarber in stukjes van 3 cm. groot, schep om met 1 eetlepel bloem en 125 gram rietsuiker.

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *