Kerst zonder kookstress

  Posted on   by   Geen reacties

Elk jaar trap ik er weer in. Zodra Sinterklaas weer vertrokken is, komt kerst boven borrelen. Even mijmer ik dan nog over een waarschijnlijk heerlijk rustige kerst, maar dat visioen vervliegt al snel als er een stroom van appjes binnenrolt. De hele familie komt zoals elk jaar gezellig op kerstavond bij elkaar en zo leuk ‘dit keer bij jullie, mam, in jullie nieuwe huis!’. Een paar minuten later belt een heel lieve vriendin of we tweede kerstdag weer gezellig samen zullen koken en eten. Dit jaar bij mij. Eerste kerstdag wordt vast nog op dezelfde manier ingevuld. Gelukkig ben ik inmiddels aardig kerstbestendig. Voor mij geen kookstress met kerst. Supergezellig dat iedereen komt, maar we verdelen de taken. Het idee dat het leuk is in je eentje een vijfgangendiner voor meer dan 10 personen te maken, heb ik al jaren geleden laten varen. Dus appen we er lustig op los met ideeën voor amuses, voorgerechten en nagerechten. Gek genoeg, biedt nooit iemand zich aan voor het hoofdgerecht ;-). Soms draait het uit op een buffet waarbij niets bij elkaar past en alles toch verrukkelijk smaakt. Een kwestie van loslaten en ervan genieten. Het hoeft niet perfect te zijn!

Dit jaar is het op maandag en dinsdag kerst, dus zaak om je boodschappen op tijd binnen te halen. Supermarkten zijn waarschijnlijk op zondag wel open maar de slager, groenteman, bakker en dat leuke delicatessewinkeltje vast niet. Dus wacht niet te lang met het maken van boodschappenlijstjes. Ik doe dat tegenwoordig heel overzichtelijk op de computer, kopieer ingrediënten uit recepten en plak die direct in mijn boodschappenlijst. Daarna schuif ik ze onder het juiste kopje. Vlees bij vlees, vis bij vis, groenten bij groenten met ook nog een onderverdeling voor verse kruiden. De houdbare producten zet in op een aparte pagina, want die haal ik al eerder in huis. Die deel ik dan in volgens de looproute in mijn supermarkt. Hoef ik me geen zorgen te maken, dat ze er op het laatste moment niet meer zijn. Denk bij het maken van de boodschappenlijst ook aan het kerstontbijt of -brunch en voor na een lange wandeling misschien een kop echte wintersoep. En natuurlijk mogen wijn en (ingrediënten voor) kerstkoekjes, kerstsnoepjes en kersthapjes niet ontbreken. Leuk om in het weekend voor kerst samen met de kinderen samen iets lekkers te maken.

Als het uiteindelijk duidelijk is wat ik ga koken, maak ik meteen ook een soort van planning wanneer ik de boodschappen doe en kijk ik per gerecht wat en wanneer ik het kan voorbereiden. Die koekjes kunnen wel een paar dagen van te voren en een soepje of een stoofgerecht ook. Het hoofdgerecht op de dag zelf, maar dan wel in de ochtend. Dit alles zet ik keurig van dag tot dag en van uur tot uur in een schema. Dan kan mijn kerst niet meer stuk en zit ik heel relaxed aan tafel.

Categories: Blog

Author: Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Clara ten Houte de Lange - een gezonde lekkerbek
Ik draai al jaren mee in het culinaire wereldje en als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek… Lekker koken is voor mij een tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Dat was, is en blijft mijn drijfveer. Ook nu ik al weer jaren vanuit Assisti Culinair & Communicatie werk en de culinaire invulling voor tijdschriften, websites en andere media verzorg. Ik schrijf recepten, culinaire artikelen en columns en adviseer bedrijven in de foodsector. Het blijft voor mij een sport gezond eten te verpakken in lekkere recepten. Ook in alle kookboeken die ik inmiddels – vaak samen met anderen – heb geschreven. Recepten zijn het middel bij uitstek om ideeën en gerechten die je met overtuiging hebt bedacht, te delen. Dan weet je dat ook anderen ze met liefde klaarmaken en er samen van genieten.