Is witlof een echte wintergroente?

  Posted on   by   Geen reacties

Is witlof een echte wintergroente?

Witlof ligt het jaar rond bij de groentespeciaalzaken en supermarkten in het schap. Vreemd als je bedenkt dat witlof vroeger een echte wintergroente was. Een tweejarig gewas dat in mei werd gezaaid in de koude grond en in de herfst werd geoogst. De wortel van de plant moesten dan een nieuwe plant gaan vormen, de uiteindelijke witlofstruikjes zoals wij die kennen. Dit wordt ‘trek ‘genoemd. De wortels/pennen werden, rechtop in een dikke laag grond, op een lichtdichte plaats gezet. Loftelers verwarmde de ondergrond en dan groeide uit de pennen de mooie witte lofstruikjes. Tegenwoordig wordt lof het hele jaar door getrokken maar hoe is dat mogelijk?

Een paar weken geleden was ik op bezoek bij LOF., een witlofkwekerij en mooi bedrijf in Espel, in de Noordoostpolder. Een 30 jaar oud bedrijf waar sinds 2010 lof geteeld wordt door inzet van een vernieuwende residuvrije teeltwijze. De benodigde witlofwortels worden in eigen beheer geteeld, zo kennen ze de exacte historie van elke wortel die bij LOF. uitgroeit tot een struikje witlof. De geoogste pennen worden tot gebruik opgeslagen in koelcellen zo kan er het jaar rond lof geteeld worden.

In grote donkere kweekcellen staan torenhoge teeltbakken gevuld met rekken waarin de pennen geplaatst worden. In zo’n 21 dagen groeit uit elke pen een lofstruikje. Voor de teelt wordt water gebruikt en computers houden de klimaatomstandigheden in de gaten. In de cellen kunnen water en lucht zowel gekoeld als verwarmd worden. Dit zorgt samen met een uitgekiende bemesting voor optimale groeiomstandigheden.

Voor de teelt wordt hoofdzakelijk hemelwater gebruikt en het afvalwater wordt ook weer geschikt gemaakt voor hergebruik. De warmte die vrijkomt bij het koelbedrijf wordt gebruikt voor de verwarming van de teeltcellen en de bedrijfsgebouwen. En nadat de witlof getrokken is worden de pennen als veevoer gebruikt. Een mooi voorbeeld van het kringloop-principe!

En een tip van LOF.: snijd de harde stronkjes nooit uit de lof maar eet je lekker op, daarin zit de meeste smaak!

Zelf witlof telen? Bij LOF. kun je voor € 14,95 een LOF. kweekset bestellen! Daarin zitten 9 pennen. En word je een enthousiaste lofteler? Ook navulverpakkingen zijn verkrijgbaar bij LOF. van € 1,95 voor 9 tot € 6,50 voor 36 pennen.


Author: Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Marijke Sterk, inmiddels al zo'n 27 jaar werkzaam als culinair publicist en 20 jaar eigenaar van Marijke's Media Keuken www.mmk.nl een culinair productiebureau waardoor ik mijn liefde voor koken en lekker eten kan delen met anderen. Ik sta graag in de keuken en ben altijd op zoek naar mooie ingrediënten, nieuwe en oude kooktechnieken en originele kookboeken, ik kook bij voorkeur met seizoenproducten en de Aziatische, Arabische en Italiaanse keukens spreken mij zeer aan. Ook bak ik al zo'n 15 jaar mijn eigen desembrood en sinds een paar jaar deel ik deze kennis met anderen op mijn blog Desem en meer… www.marijkesbroodblog.blogspot.nl

In 2005 verhuisden wij van de Randstad naar een mooi plekje op het Drentse platteland. Daar ging een van mijn grootste wensen in vervulling; een moestuin. Zo leuk om telkens weer met die verse producten uit je eigen (moes)tuin iets lekkers bereiden. Zoals in de tuin paddenstoelen, brandnetels, daslook of zevenblad plukken en er een lekkere herderssoep van maken. Of vlierbloesem plukken en walnoten rapen om likeurtjes van te stoken. De ruimte op ons erf geeft mij de mogelijkheid om leuke evenementen te organiseren. Met vrienden, familie en buren aan lange tafels genieten van varkentjes aan het spit, winterse kampvuurfeesten, zuurkool maken, wild dat de jager langs brengt verwerken, vlees, vis en groenten roken in de rookkast, fruit uit de boomgaard verwerken, dat en nog veel meer wil ik graag op deze site met jullie delen.