Het zondags ontbijt

  Posted on   by   Geen reacties

Vroeger sloeg ik het ontbijt nog wel eens over. Haast, geen zin, waarom, niet nodig, allemaal excuses. Maar ik dacht er ook eigenlijk niet bij na of ik wel of niet zou ontbijten. Na het schrijven van het Lekker Lang Jong kookboek, is dat volledig veranderd. Ik ontbijt keurig elke ochtend gezond en lekker. En… ik voel me daar ook goed bij.

Maar als ik in Amerika ben, is het zondagsontbijten buiten de deur een van mijn favoriete bezigheden. Vooral eggs benedict vind ik een feest, met koffie en soms een glaasje Mimosa erbij kan de dag voor mij niet meer stuk. Wat heb ik lang gehoopt dat dit fenomeen oversloeg naar Nederland.

En opeens was het er. Ik denk dat de trend zo’n 4 jaar geleden langzaam begon. En dan bedoel ik niet veredelde koffieshops die een klef broodje of een smakeloze croissant serveren. Nee, ik bedoel de echte ontbijtrestaurants. G’s in de Goudsbloemstraat 91 in Amsterdam was denk ik mijn eerste zondagsontbijtje in Amsterdam. Een soort huiskamer restaurant met Australiërs aan het roer. Inmiddels hebben ze 3 locaties. Trouwens veel van de ontbijtrestaurants worden opgezet door Australiërs. Een andere favoriet is Little Collins in de Eerste Sweelinckstraat 19.

De kaart is vaak niet al te groot, maar er is genoeg keus. En dat zijn zeker niet alleen maar Amerikaanse eiergerechten, want bij al deze ontbijtrestaurants is gezond een must. Van boekweit porridge (dat is toch een leuker woord dan boekweit pap) tot granola met fruit en van Acai Smoothie tot avocado pannenkoeken.

Maar zoals alles wat een trend is, willen heel veel mensen nu graag zondagochtend buiten de deur ontbijten. Afgelopen zondag waren we laat en stonden pas om 11 uur voor de deur van Bakers & Roasters in de Eerste Jacob van Campenstraat 54. Maar de rij buiten was zo lang, dat we zijn doorgereden naar CT Coffee & Coconuts op de Ceintuurbaan. Dat is veel groter, en ook daar stonden we in de rij voor het zondags ontbijt. De verbazing op de gezichten van de nieuwe gasten die binnenkwamen was meer dan leuk om naar te kijken. Dan is 20 minuten wachten geen enkele probleem. Zoek op Google op ‘ontbijten op zondag’ en er gaat een wereld voor je open.

Mijn tip: zorg dat je voor 10 uur in het restaurant bent, dan lukt het vast om je zondag ontspannen te beginnen.

Categories: Blog

Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij nu haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie, zowel in Nederland als in Amerika.
Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. In het eerste boek dat zij schreef, De Verenigde Smaken van Amerika (2001), laat ze de lezer meegenieten van veertien culinaire reizen door de verschillende Staten van Amerika.
Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres, het geven van culinaire adviezen tot het ontwikkelen van culinaire concepten. Voor haar zijn smaak, kwaliteit en het sociale aspect van de maaltijd interessanter dan luxe ingrediënten en extreme bereidingswijzen.
In 2010 gaf zij samen met Clara ten Houte de Lange in eigen beheer Het Keukenboekje uit, een handig en leuk boekje over bewust bezig zijn in de keuken. Deze succesvolle samenwerking werd doorgezet en in 2013 volgde het kookboek Lekker Lang Jong, dat verscheen naar aanleiding van het boek De Voedselzandloper van Kris Verburgh.
Vanwege het grote succes van Lekker Lang Jong, kwam daar in 2014 een vervolg op: Havermout! Quinoa! En meer…
Momenteel is Nelleke opnieuw samen met Clara bezig met het opzetten van een bijzonder kookboek, dat in het najaar van 2016 verschijnt.