Het Wildplukkookboek

  Posted on   by   Geen reacties

Heel trendy: het in het wild oogsten van eetbare bloemen, bladeren, naalden, stengels, wortels en sap van planten. Honderden planten. Professionele wildplukker Edwin Florès schreef er een boek over (Het grote wildplukboek). Zijn tweede boek is inmiddels uit, Het Wildplukkookboek. Daarin presenteert Florès per maand van tien favoriete pluksels uit het bewuste jaargetijde twee recepten.  Heel simpel, voor ons allemaal te doen, zoals salades, soepen en stamppotjes. Maar ook culinaire hoogstandjes als verfijnde sauzen, groentegarnituur, frituur, taartjes, jams, sorbets en likeuren. Chef-koks aan wie Florès zijn vondsten levert, nemen een flink deel van de recepten voor hun rekening. Vooral Bobby Rust van restaurant Ron Blaauw in Amsterdam. René Redzepi van het befaamde restaurant Noma uit Kopenhagen schreef het voorwoord.

Het Wildplukkookboek maakt de pretentie waar. Een inspirerend boek, met prachtige (actie)foto’s.

 

Edwin Florès
Bertram + de Leeuw Uitgevers, 2014
ISBN 9789461561497

Categories: Boekrecensies

Author: Annelene van Eijndhoven

Annelène behaalde het diëtistendiploma in Nijmegen. Zij gaf in Brabant jarenlang kookcursussen en les in menu- en receptenleer aan instellingskoks. In Rosmalen kookte zij voor de buurt in een boerderij en zij richtte er een natuurvoedingswinkel op.
In de jaren tachtig trok Annelène naar Den Haag, waar ze als kok werkte bij Henk Savelberg in het sterrenrestaurant Seinpost. In 1986 won zij de Gouden Servetring in een landelijke kookwedstrijd. Sindsdien schrijft zij recepten voor tijdschriften, (Libelle, Margriet) supermarkten (o.a. Albert Heijn) en kookboekjes en cursussen voor het Nederlands Zuivelbureau. Tot haar publicaties hoort het basiskookboek KOOKOOK (samen met oa. José van Mil ). Ook schreef zij, met collega’s, 22 jaar lang recepten voor NRC Handelsblad, die voor een deel gebundeld zijn in de vijfdelige reeks NRC kookboeken. Nog steeds kookt zij graag en vaak, onder meer als chef bij Les Amis de Cuisine in Den Haag.