Blog

Waar haalt Abraham de honing?

De stoere imker op de foto wordt niet geprikt, want hij beweegt in slow motion. Hij tikt vriendelijk een op hol geslagen zwerm bijen los van een tak. Het is Kees Bakker, de honingkoning van Blaricum. Hoe word je honingkoning? Door je honing in te sturen naar landelijke en regionale competities en daar bij herhaling

Blog

Waar haalt Abraham de honing?

De stoere imker op de foto wordt niet geprikt, want hij beweegt in slow motion. Hij tikt vriendelijk een op hol geslagen zwerm bijen los van een tak. Het is Kees Bakker, de honingkoning van Blaricum. Hoe word je honingkoning? Door je honing in te sturen naar landelijke en regionale competities en daar bij herhaling

Waar haalt Abraham de honing?

De stoere imker op de foto wordt niet geprikt, want hij beweegt in slow motion. Hij tikt vriendelijk een op hol geslagen zwerm bijen los van een tak. Het is Kees Bakker, de honingkoning van Blaricum.

Hoe word je honingkoning? Door je honing in te sturen naar landelijke en regionale competities en daar bij herhaling de eerste prijs te winnen. Kees, die al 60 jaar als hobby imkert, laat mij een duizelingwekkend gedetailleerde keuringslijst zien. Zit het etiket op de pot recht? Is de pot gevuld tot aan de rand? Bevat de honing vuiltjes of luchtbellen? Zijn kleur en geur op orde? Honderd punten te behalen, verdeeld over zeventien maatstaven. Bakker is honingkoning niet alleen omdat hij zo goed etiketten kan plakken. Tegenwoordig mag het publiek bij de keuring de honing proeven uit geanonimiseerde potjes. Ook dan scoort Kees Bakker hoog.

Het is vreemd. Voor het keuren van wijn wemelt het van de echte of zelfverklaarde experts. Maar honing? Die kopen we gedachteloos. Wij zijn in Nederland verzot of honing, maar hebben geen idee van de kwaliteit. Waar komt die honing vandaan? Is ie vervuild of gemengd met een partij bulkhoning? Is de imker een bijenliefhebber of een slavendrijver die zijn bijen laat zwoegen onder productiedwang? Het is hoog tijd voor Abraham om te leren waar hij de honing moet halen.

Het gaat niet goed met de bijen. Op de landbouwgronden op het platteland zijn nog maar weinig bloemen te zien; weggesaneerd. De oogst aan honing is groter in de steden met hun tuintjes. Landbouwgif schaadt bijen. Tot overmaat van ramp rukken mijten op die de larven van bijen aanvreten en dodelijke virussen verspreiden. Je kunt als imker je bijen besproeien met veel zuur om de mijten te doden. Daar worden de bijen niet gelukkig van. En je kunt als imker alle honing oogsten en je bijen in de winter laten overleven op suikerwater. De imker die van bijen houdt is voorzichtiger en laat zijn ‘volken’ overleven op hun eigen honing. De traditionele imker trekt met zijn kasten of korven naar honingrijke gebieden. Kees Bakker zette zijn bijen steels neer aan de rand van de Biesbosch. Tot de rijke opbrengst hoorde heerlijke honing van springbalsemien, waarvan ik een pot meekreeg.

De hamvraag: welke honing kun je het beste kopen? En hoe kun je de bijen helpen? Koop biologisch geproduceerde honing. Honing die je koopt in speciaalzaken komt vaak uit eigen land, rechtstreeks van een imker of via een coöperatie als De Werkbij. De meeste supermarkthoning is geïmporteerd. Daar kan soms mee gerommeld zijn. Gelukkig zijn er bedrijven die honing importeren met open vizier. De honing wordt van biologische imkers betrokken en gecontroleerd op zuiverheid. De honing wordt niet gemengd. Een voorbeeld is De Traay in Lelystad. De Traay stond aan de wieg van het EKO-keurmerk voor biologische honing. Een goede zaak.

Haal de tegels uit je tuin en zaai er zaad van bijvriendelijke bloemen. En overweeg om zelf imker te worden. Al 7000 anderen gingen u voor. Stel je voor: iedere ochtend ontbijt met yoghurt en honing (en gemalen walnoot). Honingijs in de zomer. Heerlijk.

 

De foto is genomen door P. van Rietschoten, www.methetoogopblaricum.nl.

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *