Geroosterde gember

  Posted on   by   Geen reacties

Als we het over gember hebben, gebruiken we het in een recept of in poedervorm of een stukje verse gember geschild en in stukje gesneden. De draderige schil is niet echt een feest. Maar we kunnen de schil wel gebruiken als we gember roosteren en dat gaat als volgt.

Koop een groot, dik, mooi stuk verse gember en leg het ca. 45 minuten onder de hete grill in de oven. Draai het stuk gember halverwege een keer om want je wilt voorkomen dat de schil verbrandt.

De schil beschermt het vocht in de gember, waardoor de gember niet uitdroogt. De gember zal ook na het roosteren nooit echt zacht worden, maar je moet er na 45 minuten redelijk makkelijk met een mes doorheen kunnen snijden. Open de oven en geniet van het heerlijke gember aroma dat naar buiten komt. Snijdt de gember in kleinere stukken en pureer (met schil en al) tot een rulle substantie in de keukenmachine. Ik vind de smaak pittiger dan verse gember, dus schep niet meteen een eetlepel door je dressing. Blijf even proeven tijdens het maken van een gerecht waar je de gepureerde gember in gebruikt.

Je kunt een deel invriezen of je buurvrouw mee verrassen en de rest op voorraad (goed afgesloten) in je koelkast bewaren. Want deze gemberpuree is multi inzetbaar. Voeg toe aan kippensoep, bami, chocolade taart, dressing (lekker met wat vissaus, suiker en olie), groenteschotels, kortom mogelijkheden te over. En als het eenmaal in je koelkast staat, ga je met deze puree zeker verder experimenteren.

Categories: Basisbereidingen

Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij nu haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie, zowel in Nederland als in Amerika.
Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. In het eerste boek dat zij schreef, De Verenigde Smaken van Amerika (2001), laat ze de lezer meegenieten van veertien culinaire reizen door de verschillende Staten van Amerika.
Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres, het geven van culinaire adviezen tot het ontwikkelen van culinaire concepten. Voor haar zijn smaak, kwaliteit en het sociale aspect van de maaltijd interessanter dan luxe ingrediënten en extreme bereidingswijzen.
In 2010 gaf zij samen met Clara ten Houte de Lange in eigen beheer Het Keukenboekje uit, een handig en leuk boekje over bewust bezig zijn in de keuken. Deze succesvolle samenwerking werd doorgezet en in 2013 volgde het kookboek Lekker Lang Jong, dat verscheen naar aanleiding van het boek De Voedselzandloper van Kris Verburgh.
Vanwege het grote succes van Lekker Lang Jong, kwam daar in 2014 een vervolg op: Havermout! Quinoa! En meer…
Momenteel is Nelleke opnieuw samen met Clara bezig met het opzetten van een bijzonder kookboek, dat in het najaar van 2016 verschijnt.