Gebruikstips voor aangebroken flesjes en potjes

  Posted on   by   Geen reacties

Gebruikstips voor aangebroken flesjes en potjes

Heb jij dat ook een voorraad vol flesjes en potjes die je nauwelijks gebruikt? Met onderstaand lijstje hoop ik jullie te inspireren en daarmee te voorkomen dat bijna volle flesjes en potjes in de vuilcontainer verdwijnen.

gembersiroop – deze zoete en geurige siroop wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. Geen gemberwortel in huis, een scheutje gembersiroop kan ook! Gebruik gembersiroop ook eens in dressings, marinades, soepen en stoofschotels. Een scheut gembersiroop geeft een vruchtenbowl of watertje net wat meer pit. Goed te gebruiken in plats van honing in glazes voor vlees.

harissa – deze pittige pasta kun je gebruiken als smaakmaker in al je tomatensauzen, in soepen, dressings, marinades, bij vlees, vis en kip, in stoofschotels en zelfs in stamppotten. Probeer ook eens een likje op een boterham met kaas!

hoisinsaus – deze dikke zwarte saus gemaakt van o.a. sojabonen, knoflook en rode pepers wordt veelal gebruikt om vlees op smaak te brengen. Heerlijk bij pekingeend maar ook een prima smaakmaker in noedelsoepen. Voeg ook eens een lepel van deze saus aan de marinade voor spareribs toe of roer een beetje door een vleesjus.

Indiase currypasta – zoals gezegd geef je stamppotten als boerenkool en hutspot een lekkere Indiase smaak met deze pasta. Maar ook aan roergebakken groenten als groene bonen, cavolo nero, witlof en uien geeft het een lekker smaakje. Roer en beetje currypasta door yoghurt en bestrijk een kipkarbonades me dit mengsel. Verpakt in aluminiumfolie op de BBQ bereid krijg je een heerlijk mals stukje kip.

• Japanse/Chinese sojasaus – deze zoute zwarte saus kun je gebruiken als smaakmaker in soepen, roerbakgerechten en is een prima vervanger voor zout in marinades voor vlees. Met een lepel sojasaus door de dressing krijgt een gewone groene salade ineens een Aziatisch smaakje. Maakt ook een jus of in stoofvlees heel lekker.

ketjap asin – zoute dikke sojasaus, gebruik een scheutje in plaats van zout in soepen, stoofvlees, roerbakgerechten en in marinades voor vlees.

• ketjap manis – zoet dikke sojasaus, wordt veel gebruikt om een lekkere sticky glaze voor vlees te maken. Roer ook eens een klein scheutje door je vleesjus, zo’n jus smaakt heerlijk bij zuurkoolstamppot of hutspot.

oestersaus – deze dikke vissaus geeft soepen in combinatie met sojasaus een heerlijk smaakje. Ook een prima ingrediënt in marinades voor vlees dat op de BBQ bereid wordt.

ras el hanout – dit is wel een van de meest veelzijdige specerijenmengsels. Best lang houdbaar maar verliest wel smaak naarmate hij ouder wordt. Heerlijk in stoofgerechten, courgette en tomatensoep, couscous, als smaakmaker gerechten met granen, groenten, vlees- vis en vegetarische gerechten, in dressings, gebak en sauzen. Ras el hanout geeft ook salades en stoofschotels een lekker smaakje. Én zelfs in brood een heerlijk specerijmengsel. Er is ook een zoete ras el hanout, speciaal voor zoete gerechten.

sweet chilisaus – wordt veelal gebruikt als dip bij loempiaatjes maar dip ook eens een bitterballetje of blokje kaas in deze pittige saus. Of maak een zoet-pittige kaastosti door de kaas te bestrijken met een beetje sweet chilisaus. Ook lekker in dressings, roerbakgerechten en bij geroosterd vlees en vis.

sesamolie – deze geurige olie is smaakmaker bij uitstek! Geeft roerbakgerechten, dressings, soepen en sauzen een lekker sesamsmaakje. Deze olie komt het beste tot zijn recht als je hem niet verhit. Op het laatst door een gerecht scheppen en kort verwarmen.

tahini – een belangrijk ingrediënt in hummus maar ook lekker in dressings, dipsaus, door je ontbijtyoghurt of een omelet. Roer een paar lepels door Griekse/Turkse yoghurt en verdeel het met geroosterd sesamzaad over gekookte of gewokte groenten. Voeg ook eens een paar lepels aan zelfgemaakte pindakaas toe.

Thaise currypasta (groen en rood) – op dezelfde wijze te gebruiken als de Indiase currypasta. Beide soorten combineren heel goed met vis.

vissaus – welke roerbak je ook maakt met vissaus geef je er een lekker smaakje aan. Combineert goed met alle vissoorten.

Is er een ingrediënt dat niet in het lijstje staat en waar je graag gebruikstips voor krijgt of heb jij nog leuke tips? Dan horen wij dat graag!


Author: Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Marijke Sterk, inmiddels al zo'n 27 jaar werkzaam als culinair publicist en 20 jaar eigenaar van Marijke's Media Keuken www.mmk.nl een culinair productiebureau waardoor ik mijn liefde voor koken en lekker eten kan delen met anderen. Ik sta graag in de keuken en ben altijd op zoek naar mooie ingrediënten, nieuwe en oude kooktechnieken en originele kookboeken, ik kook bij voorkeur met seizoenproducten en de Aziatische, Arabische en Italiaanse keukens spreken mij zeer aan. Ook bak ik al zo'n 15 jaar mijn eigen desembrood en sinds een paar jaar deel ik deze kennis met anderen op mijn blog Desem en meer… www.marijkesbroodblog.blogspot.nl

In 2005 verhuisden wij van de Randstad naar een mooi plekje op het Drentse platteland. Daar ging een van mijn grootste wensen in vervulling; een moestuin. Zo leuk om telkens weer met die verse producten uit je eigen (moes)tuin iets lekkers bereiden. Zoals in de tuin paddenstoelen, brandnetels, daslook of zevenblad plukken en er een lekkere herderssoep van maken. Of vlierbloesem plukken en walnoten rapen om likeurtjes van te stoken. De ruimte op ons erf geeft mij de mogelijkheid om leuke evenementen te organiseren. Met vrienden, familie en buren aan lange tafels genieten van varkentjes aan het spit, winterse kampvuurfeesten, zuurkool maken, wild dat de jager langs brengt verwerken, vlees, vis en groenten roken in de rookkast, fruit uit de boomgaard verwerken, dat en nog veel meer wil ik graag op deze site met jullie delen.