Blog

Gebruikstips voor aangebroken flesjes en potjes

Heb jij dat ook een voorraad vol flesjes en potjes die je nauwelijks gebruikt? Met onderstaand lijstje hoop ik jullie te inspireren en daarmee te voorkomen dat bijna volle flesjes en potjes in de vuilcontainer verdwijnen. • gembersiroop – deze zoete en geurige siroop wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. Geen gemberwortel in huis,

Blog

Gebruikstips voor aangebroken flesjes en potjes

Heb jij dat ook een voorraad vol flesjes en potjes die je nauwelijks gebruikt? Met onderstaand lijstje hoop ik jullie te inspireren en daarmee te voorkomen dat bijna volle flesjes en potjes in de vuilcontainer verdwijnen. • gembersiroop – deze zoete en geurige siroop wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. Geen gemberwortel in huis,

Gebruikstips voor aangebroken flesjes en potjes

Heb jij dat ook een voorraad vol flesjes en potjes die je nauwelijks gebruikt? Met onderstaand lijstje hoop ik jullie te inspireren en daarmee te voorkomen dat bijna volle flesjes en potjes in de vuilcontainer verdwijnen.

gembersiroop – deze zoete en geurige siroop wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. Geen gemberwortel in huis, een scheutje gembersiroop kan ook! Gebruik gembersiroop ook eens in dressings, marinades, soepen en stoofschotels. Een scheut gembersiroop geeft een vruchtenbowl of watertje net wat meer pit. Goed te gebruiken in plats van honing in glazes voor vlees.

harissa – deze pittige pasta kun je gebruiken als smaakmaker in al je tomatensauzen, in soepen, dressings, marinades, bij vlees, vis en kip, in stoofschotels en zelfs in stamppotten. Probeer ook eens een likje op een boterham met kaas!

hoisinsaus – deze dikke zwarte saus gemaakt van o.a. sojabonen, knoflook en rode pepers wordt veelal gebruikt om vlees op smaak te brengen. Heerlijk bij pekingeend maar ook een prima smaakmaker in noedelsoepen. Voeg ook eens een lepel van deze saus aan de marinade voor spareribs toe of roer een beetje door een vleesjus.

Indiase currypasta – zoals gezegd geef je stamppotten als boerenkool en hutspot een lekkere Indiase smaak met deze pasta. Maar ook aan roergebakken groenten als groene bonen, cavolo nero, witlof en uien geeft het een lekker smaakje. Roer en beetje currypasta door yoghurt en bestrijk een kipkarbonades me dit mengsel. Verpakt in aluminiumfolie op de BBQ bereid krijg je een heerlijk mals stukje kip.

• Japanse/Chinese sojasaus – deze zoute zwarte saus kun je gebruiken als smaakmaker in soepen, roerbakgerechten en is een prima vervanger voor zout in marinades voor vlees. Met een lepel sojasaus door de dressing krijgt een gewone groene salade ineens een Aziatisch smaakje. Maakt ook een jus of in stoofvlees heel lekker.

ketjap asin – zoute dikke sojasaus, gebruik een scheutje in plaats van zout in soepen, stoofvlees, roerbakgerechten en in marinades voor vlees.

• ketjap manis – zoet dikke sojasaus, wordt veel gebruikt om een lekkere sticky glaze voor vlees te maken. Roer ook eens een klein scheutje door je vleesjus, zo’n jus smaakt heerlijk bij zuurkoolstamppot of hutspot.

oestersaus – deze dikke vissaus geeft soepen in combinatie met sojasaus een heerlijk smaakje. Ook een prima ingrediënt in marinades voor vlees dat op de BBQ bereid wordt.

ras el hanout – dit is wel een van de meest veelzijdige specerijenmengsels. Best lang houdbaar maar verliest wel smaak naarmate hij ouder wordt. Heerlijk in stoofgerechten, courgette en tomatensoep, couscous, als smaakmaker gerechten met granen, groenten, vlees- vis en vegetarische gerechten, in dressings, gebak en sauzen. Ras el hanout geeft ook salades en stoofschotels een lekker smaakje. Én zelfs in brood een heerlijk specerijmengsel. Er is ook een zoete ras el hanout, speciaal voor zoete gerechten.

sweet chilisaus – wordt veelal gebruikt als dip bij loempiaatjes maar dip ook eens een bitterballetje of blokje kaas in deze pittige saus. Of maak een zoet-pittige kaastosti door de kaas te bestrijken met een beetje sweet chilisaus. Ook lekker in dressings, roerbakgerechten en bij geroosterd vlees en vis.

sesamolie – deze geurige olie is smaakmaker bij uitstek! Geeft roerbakgerechten, dressings, soepen en sauzen een lekker sesamsmaakje. Deze olie komt het beste tot zijn recht als je hem niet verhit. Op het laatst door een gerecht scheppen en kort verwarmen.

tahini – een belangrijk ingrediënt in hummus maar ook lekker in dressings, dipsaus, door je ontbijtyoghurt of een omelet. Roer een paar lepels door Griekse/Turkse yoghurt en verdeel het met geroosterd sesamzaad over gekookte of gewokte groenten. Voeg ook eens een paar lepels aan zelfgemaakte pindakaas toe.

Thaise currypasta (groen en rood) – op dezelfde wijze te gebruiken als de Indiase currypasta. Beide soorten combineren heel goed met vis.

vissaus – welke roerbak je ook maakt met vissaus geef je er een lekker smaakje aan. Combineert goed met alle vissoorten.

Is er een ingrediënt dat niet in het lijstje staat en waar je graag gebruikstips voor krijgt of heb jij nog leuke tips? Dan horen wij dat graag!

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *