De Keukengod

  Posted on   by   Geen reacties

de keukengod

Al jaren ben ik op zoek naar een afbeelding van de keukengod. Omdat mijn echtgenoot Chinese roots heeft, en koken en samen eten heel belangrijk is in zijn familie, wilde ik een mooie Chinese gravure, blockprint of penseeltekening op de kop tikken. Tijdens een reis door China zijn we heel wat antiekwinkeltjes ingelopen om te vragen naar een afbeelding van de keukengod. Tot voor kort had ik nog steeds geen keukengod in mijn keuken hangen al weet ik inmiddels wel waarom er zo moeilijk aan te komen is. In het kookschrift Ik kook dus ik ben. – een uitgave van het Wereldmuseum in Rotterdam – vond ik een hoofdstuk over deze god.

De Keukengod, Zao Jun, is een taoïstische god die huis en haard beschermd. Deze god wordt vaak afgebeeld met twee draken die een kalender dragen, zijn vrouw, de dochter van de Jadekeizer en twaalf functionarissen. Hij hangt altijd naast het fornuis en kijkt vanuit de keuken of mensen zich goed gedragen. Of ze wel hard werken en niets verspillen. De vrouw van de keukengod schrijft alles op wat er in huis gezegd en gedaan wordt.

Elk jaar wordt zijn afbeelding op de 23ste van de twaalfde maan in de Chinese kalender verbrand. De keukengod gaat dan naar de hemel en brengt verslag uit aan de Jadekeizer. De Jadekeizer brengt geluk aan mensen die zich gedragen hebben.

Maar families die zich volgens de keukengod misdragen hebben bestraft hij. De mond van de keukengod wordt voor het verbranden met honing besmeerd of er wordt wijn over hem heen gegooid om hem dronken te voeren. Daardoor is hij alleen in staat om een goed woordje te doen over het gezin waar hij een jaar lang de boel in de gaten heeft gehouden.

Tijdens het Chinese nieuwjaar wordt er weer een nieuwe afbeelding van de keukengod in de schone keuken opgehangen.

Het feit dat de afbeelding elk jaar weer wordt verbrandt is waarschijnlijk de reden dat ik geen mooie prent van de keukengod op de kop kan tikken. Sinds begin deze maand hangt er toch maar een geprint A4tje met een afbeelding van de keukengod in mijn keuken. Maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om hem aan het eind van het Chinese jaar te verbranden. Ik ben veel te blij dat ik er eindelijk één gevonden heb!

De tentoonstelling Ik kook dus ik ben. in het Wereldmuseum, Willemskade 22-25 in Rotterdam is nog te bezoeken nog tot 30 juli 2017.

Fotocredit: Prent van keukengod Tsao-Wang – China – Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. RV-02-8, foto ter beschikking gesteld door het Wereldmuseum Rotterdam.


Author: Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Marijke Sterk, inmiddels al zo'n 27 jaar werkzaam als culinair publicist en 20 jaar eigenaar van Marijke's Media Keuken www.mmk.nl een culinair productiebureau waardoor ik mijn liefde voor koken en lekker eten kan delen met anderen. Ik sta graag in de keuken en ben altijd op zoek naar mooie ingrediënten, nieuwe en oude kooktechnieken en originele kookboeken, ik kook bij voorkeur met seizoenproducten en de Aziatische, Arabische en Italiaanse keukens spreken mij zeer aan. Ook bak ik al zo'n 15 jaar mijn eigen desembrood en sinds een paar jaar deel ik deze kennis met anderen op mijn blog Desem en meer… www.marijkesbroodblog.blogspot.nl

In 2005 verhuisden wij van de Randstad naar een mooi plekje op het Drentse platteland. Daar ging een van mijn grootste wensen in vervulling; een moestuin. Zo leuk om telkens weer met die verse producten uit je eigen (moes)tuin iets lekkers bereiden. Zoals in de tuin paddenstoelen, brandnetels, daslook of zevenblad plukken en er een lekkere herderssoep van maken. Of vlierbloesem plukken en walnoten rapen om likeurtjes van te stoken. De ruimte op ons erf geeft mij de mogelijkheid om leuke evenementen te organiseren. Met vrienden, familie en buren aan lange tafels genieten van varkentjes aan het spit, winterse kampvuurfeesten, zuurkool maken, wild dat de jager langs brengt verwerken, vlees, vis en groenten roken in de rookkast, fruit uit de boomgaard verwerken, dat en nog veel meer wil ik graag op deze site met jullie delen.