De grote Kleyn

  Posted on   by   Geen reacties

In een split second zag ik dat alles klopt aan dit boek. Formaat, kleur, lettertype, cover, tekst, inhoud (voor zover ik dat zo snel kon scannen). En de prachtige illustraties die in alle eenvoud het geheel compleet maken, inclusief de cover.

Wat voor soort boek is het? Deze culinaire bijbel is een leesboek voor iedereen die van echt eten houdt. Hier vindt je alles wat je moet weten over koken, herkomst, seizoenen, ingrediënten, bereidingswijzen, snij- en kooktechnieken en nog veel meer. Dit is een kookboek dat niet op de boekenplank mag ontbreken. Is het nu al een klassieker geworden in zo’n korte tijd?

Toen ik het boek voor de eerste keer in handen had was ik diep onder de indruk. Hoe ga ik al die 1008 bladzijdes doorspitten? Iedere avond een kwartiertje heb ik me voorgenomen. En wat zou dit opleveren als ik dat zou doen? Een heleboel kennis en culinaire wetenswaardigheden, die ik zelf direct kan toepassen op mijn werk. Daar kun je nooit genoeg van hebben in het culinaire vak. En andermans inzichten zijn ook fijn.

Deze topper mag zo voor de feestdagen niet op onze site ontbreken. Onze eerste nieuwsbrief gaat er bijna uit. En dan wil je je lezers direct de juiste ‘tone of voice’ meegeven over hoe wij over eten en drinken denken.

Onno heeft er ook 125 recepten aan toegevoegd, zodat je er ook heerlijk uit kunt koken.

Salsa van spruitjes en salie; een feestelijk recept dat mij direct triggert 

250 g spruitjes

8 blaadjes salie, fijngesneden

2 tenen knoflook, gehakt

Circa 10 eetlepels goede, mooie, dure olijfolie extra vierge

Peper uit de molen en een kneepje citroensap

Bereidingswijze; kook de spruitjes precies beetgaar in een minuut of 8. Blijf erbij, prik en proef op tijd en spoel ze daarna koud, anders garen ze door. Doe ze in de keukenmachine en draai met korte pulsen tot salsa – niet helemaal fijn!

Bak in een steelpan de salie met de knoflook exact 30 seconden in 2 eetlepels van de olie, voeg de spruiten toe en draai het vuur uit. Tot hier kun je de salsa voorbereiden.

Afmaken; warm de spruiten zachtjes op. Meng er van het vuur af naar smaak zout, flink peper uit de molen, citroensap en gul olijfolie door. Serveer bij biefstuk, tofuburgers en varkensvlees.

Mijn tip: op dit moment zie je paarse spruitjes of flower spruitjes bij de supermarkten, die kun je ook gebruiken.

De grote Kleyn – culinair compendium

Auteur: Onno Kleyn (met onmisbare hulp van Charlotte Kleyn)

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

ISBN: 9789038803470


Author: Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Yolanda van der Jagt, culinair specialist – voor verrassend lekkere recepten – Jaren lang roer ik dagelijks in professioneel in potten en pannen. Vanuit mijn unieke smaakbeleving creëer ik gezonde gerechten met een verrassende smaak. Met mijn culinaire kennis, -trends en -inzicht, inspireer ik je.
Laat me weten als ik je kan helpen. Wil je meer weten wie ik ben en wat ik doe, kijk dan ook op mijn website www.yolandavanderjagt.nl