De Blonde Madame

  Posted on   by   Geen reacties

De topervaring van een vakantie is toch wel om een restaurant te vinden dat authentiek is voor de streek waar je bent. Waar het plaatselijke volk komt. Waar de traditie heerst. En waar het smullen is.

Het overkwam mij kortgeleden weer. Mag ik u voorstellen: La Grotta dal 1918 in Mongardina. Een dorp in de noordelijke uitlopers van de Apennijnen, 20 kilometer onder Bologna.

Het restaurant werd in 1918 opgericht als pleisterplaats voor de langstrekkende troepen aan het eind van de Eerste Wereldoorlog en om de plaatselijke bevolking te foerageren. Het bestaat nu een eeuw en dat moet gevierd worden.

Ik schoof aan op een zonnige zondagmiddag op het terras omzoomd door linden, uitkijkend over de vallei. Als antipasta kozen mijn gezel en ik de plaatselijke salami, ham en mortadella, gefrituurde courgettebeignets en -bloemen en natuurlijk de crescentine, gefrituurde holle deegstaafjes met een dipsaus.

Het hoofdmaal was jubileumlasagna “zoals u nog nooit gegeten hebt”.  Een platte, prachtig ogende uitvoering van lasagne: repen pasta in langwerpige driehoeken gesneden die werden geschikt als stralen van een ster. In het hart van de ster gemalen kip met korrels eidooier, opgesierd met wilde kruiden. Eindelijk eens een lasagne die niet zwaar op de maag valt.

Naast ons was een lange tafel gedekt voor 25 personen. Een Italiaanse familie stroomde binnen om het doopfeest te vieren van twee van de peuters. Je sneller onderdompelen in de plaatselijke cultuur kun je niet. De dames gaven het ruimschoots aanwezige grut door om te knuffelen; vaders liepen koerend langs.

Het moment kwam om ons los te rukken en afscheid te nemen. De enige ober met een rap mondje Engels verwees ons naar de “Blond Madame” binnen. En ja, daar zat ze. De matrone, de geblondeerde oma, in brede zit geïnstalleerd aan een tafeltje. Haar dochter van een jaar of zestig hadden we al gezien. Die stond ontspannen het werk van de bediening te aanschouwen tot ze toch ook zelf aan de bak moest. Grootmoe had geen blik op het terras geworpen, maar wist precies wat wij moesten dokken. Ze troont er ongetwijfeld nog steeds, majesteitelijk, op weg naar het volgende jubileum.

La Grotta, dal 1918, trattoria da cinque generazioni. Mongardino – Sasso Marconi (Bo). Tel: 051 6755110. E-mail: info@lagrotta1918.it

Categories: Blog

Author: Annelene van Eijndhoven

Annelène behaalde het diëtistendiploma in Nijmegen. Zij gaf in Brabant jarenlang kookcursussen en les in menu- en receptenleer aan instellingskoks. In Rosmalen kookte zij voor de buurt in een boerderij en zij richtte er een natuurvoedingswinkel op.
In de jaren tachtig trok Annelène naar Den Haag, waar ze als kok werkte bij Henk Savelberg in het sterrenrestaurant Seinpost. In 1986 won zij de Gouden Servetring in een landelijke kookwedstrijd. Sindsdien schrijft zij recepten voor tijdschriften, (Libelle, Margriet) supermarkten (o.a. Albert Heijn) en kookboekjes en cursussen voor het Nederlands Zuivelbureau. Tot haar publicaties hoort het basiskookboek KOOKOOK (samen met oa. José van Mil ). Ook schreef zij, met collega’s, 22 jaar lang recepten voor NRC Handelsblad, die voor een deel gebundeld zijn in de vijfdelige reeks NRC kookboeken. Nog steeds kookt zij graag en vaak, onder meer als chef bij Les Amis de Cuisine in Den Haag.