Blog

Brood en zout

Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest over de inname van zout. Gemiddeld krijgen wij teveel zout binnen. Het maximum voor een volwassene is nu vastgesteld op 6 gram. Dat is iets meer dan een theelepel per dag. Gemiddeld 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit onder anderen in pakjes, zakjes, kaas,

Blog

Brood en zout

Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest over de inname van zout. Gemiddeld krijgen wij teveel zout binnen. Het maximum voor een volwassene is nu vastgesteld op 6 gram. Dat is iets meer dan een theelepel per dag. Gemiddeld 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit onder anderen in pakjes, zakjes, kaas,

Brood en zout

Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest over de inname van zout. Gemiddeld krijgen wij teveel zout binnen. Het maximum voor een volwassene is nu vastgesteld op 6 gram. Dat is iets meer dan een theelepel per dag. Gemiddeld 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit onder anderen in pakjes, zakjes, kaas, vleeswaren, zoutjes, koekjes en zelfs in dranken. Slechts 20% voegen wij zelf tijdens het koken en aan tafel toe.

Zout geeft smaak en haalt smaken op, is een houdbaarheidsmiddel of is nodig tijdens de bereiding van een product zoals bijvoorbeeld bij zuurkool het geval is. Ik bak al jaren mijn eigen brood en bij het bakken van brood is zout een belangrijk ingrediënt. Niet alleen geeft het smaak, zout versterk ook de structuur en geeft een lekker luchtig brood en een knapperige korst. Bovendien helpt zout een beetje voorkomen dat het brood snel oud wordt.

Zout, met name in brood, is ook een belangrijk bron van jodium. Om te voorkomen dat we te weinig jodium binnen krijgen voegen bakkers speciaal bakkerszout toe. Dit bevat een hoger percentage jodium. Wanneer je zelf brood bakt kun je dus het beste jodiumhoudend zout gebruiken. Zeezout bevat van nature geen jodium. Kijk op de verpakking daar staat altijd vermeld of er jodium in zit.

Het fijne van zelf brood bakken is dat je precies weet wat erin zit dus ook hoeveel zout. Als ik het goed berekend heb zit het bij mijn brood wel goed. En als je, net al ik, desembrood bakt dan eet je gemiddeld minder sneetjes brood per dag omdat desembrood veel meer vult dan het gemiddelde fabrieks- of bakkersbrood. Tegen 4-6 sneetjes brood van de bakker staan 2-3 sneetjes van mijn eigen brood.

Dus wil je je zoutinname beperken kook dan met verse producten en zonder pakjes en zakjes en bak je eigen brood! Omdat het bijna kerst is hierbij de linkjes naar twee feestelijke broodrecepten. Mini kerststolletjes met amandelspijs en werkelijk goddelijke kaneelbroodjes (waarbij je maar even niet aan de calorieën moet denken…).

Lees ook het blog van José over toevoegen van zout aan je eten.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *