Af en toe even terug naar de gerechten van toen

  Posted on   by   Geen reacties

Soms heb ik even genoeg van de nieuwe keuken en verlang ik terug naar de kookkunst van vroeger. En dan bedoel ik als je thuis kookte voor vrienden, niet de restaurantkeuken. Uren stond ik in de keuken voor een saus die lang moest inkoken of een langzaam gegaard stuk staartstuk. Het geluk is dat ik het toen niet erg vond en er tegenwoordig best weer zin in heb. De kookboeken van toen staan nog allemaal bij me in de kast en regelmatig kom ik nu weer terecht bij de kookboeken van restaurants als Kaatje bij de Sluis en De Bokkedoorns of Wina Born en de gebroeders Fagel. Van zowel Ton als Paul Fagel heb ik ongenadig veel geleerd, van Paul als chef en van Ton als gastheer. En dan heb ik het nog niet eens over Gerard, John en Martin Fagel. Ik kan denk ik wel zeggen, dat zij mij de liefde voor mooi eten hebben bijgebracht. Van de paté met die lekkere uiencompôte tot de Coquilles Saint Jacques, en van de kikkerbilletjes tot de kalfszwezerik. Paul, altijd rustig en een smile en Ton, die me het verschil tussen ‘kijken’ en ‘zien’ leerde.

Tegenwoordig verlang ik zo af en toe weer naar een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Maar ik ben gelukkig niet de enige. Gisteren kwam dat gevoel helemaal naar boven bij het eten van steak tartaar. Een kleine portie en perfect klaargemaakt. En vorig weekend aten we bij vrienden ‘blanquette de veau’. Zo lekker!

Het gaat me natuurlijk niet alleen om het hoofdgerecht, maar ook het voorgerecht. Hoe fijn is het om een mooie zelfgemaakte bouillon als voorgerecht te kunnen kiezen. Ik weet het, het is goed dat ook de kookkunst is geëvalueerd en dat er heel andere kooktechnieken zijn en dat we minder vlees moeten eten. Maar ik hoop echt dat de mooie gerechten van vroeger niet totaal verdwijnen. En… lang in de keuken staan heeft ook zijn voordelen. Haal dat veel gebruikte kookboek uit de kast en leg je telefoon weg, dan denk je beslist een tijdje niet aan je werk.

Ik heb zojuist een mooie lamsbout gekocht en kijk er nu al naar uit om mijn vrienden op tweede paasdag te verrassen met de heerlijke geuren en smaken van een traditionele lamsbout uit de oven.

Categories: Blog

Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie. Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. Haar meest recente kookboeken, in samenwerking met Clara ten Houte de Lange, gaan over gezond eten in de breedste zin van het woord. Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres tot het ontwikkelen van culinaire concepten voor events.