Blog

Japanse sesamdressing

Japanse sesamdressing (mijn lievelingssaus) kocht ik tot voor kort als een van de weinige kant-en-klare producten in een flesje. Tijdens mijn dag privé-kookles, op culireis in Japan, heb ik eindelijk geleerd hoe ik het zelf moet maken. Natuurlijk nog veel lekkerder dan de kant-en-klare en zoals bijna alles in de Japanse keuken, heel makkelijk te

Blog

Japanse sesamdressing

Japanse sesamdressing (mijn lievelingssaus) kocht ik tot voor kort als een van de weinige kant-en-klare producten in een flesje. Tijdens mijn dag privé-kookles, op culireis in Japan, heb ik eindelijk geleerd hoe ik het zelf moet maken. Natuurlijk nog veel lekkerder dan de kant-en-klare en zoals bijna alles in de Japanse keuken, heel makkelijk te

Japanse sesamdressing

Japanse sesamdressing (mijn lievelingssaus) kocht ik tot voor kort als een van de weinige kant-en-klare producten in een flesje. Tijdens mijn dag privé-kookles, op culireis in Japan, heb ik eindelijk geleerd hoe ik het zelf moet maken. Natuurlijk nog veel lekkerder dan de kant-en-klare en zoals bijna alles in de Japanse keuken, heel makkelijk te doen. Je moet alleen even weten hoe het werkt en wat er precies ingaat. Je hebt er een grote diepe vijzel voor nodig (maar stiekem kan het ook in de foodprocessor). Eerst wrijf je 100 g sesamzaad heel fijn zodat je een dikke pasta krijgt. Daar voeg je 1 of 2 theelepels suiker aan toe. Verder verdun je het met een scheutje zoete merin* en gelijke delen sojasaus en dashi** zodat het dik vloeibaar wordt. Je kunt voor een fris accent ook nog een beetje rijstazijn toevoegen. De dressing kan over de sla. Is heerlijk over gerookte, gebakken, gegrilde en gestoomde vis. Maar ook bij gegrilde groenten of bij bbq-ribeye. Verder kun je er een heerlijke dip mee maken door het te mengen met wat yoghurt, zure room of mayonaise (ongelofelijk hoe veel mayonaise er gegeten wordt in Japan). De ingrediënten haal ik bij de Oosterse supermarkt.
Mijn kookjuf van de dag, Chikako volg ik nu op Instagram waar zo als Chichitch op post. Leuk om te zien wat ze allemaal maakt en vooral de vertalingen uit het Japans zijn vermakelijk.

*Merin is rijstwijn met een laag alcoholpercentage en een natuurlijke zoete smaak die ontstaat tijdens het fermentatieproces dat de rijstwijn ondergaat. Merin wordt voornamelijk in de keuken gebruikt.
**Dashi is visbouillon die wordt getrokken van bonito-schilfers en stevige zeewier die kombu of dashi-kombu genoemd.

Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *