Japanse sesamdressing

  Posted on   by   Geen reacties

Japanse sesamdressing (mijn lievelingssaus) kocht ik tot voor kort als een van de weinige kant-en-klare producten in een flesje. Tijdens mijn dag privé-kookles, deze zomer op een culireis in Japan, heb ik eindelijk geleerd hoe ik het zelf moet maken. Natuurlijk nog veel lekkerder dan de kant-en-klare en zoals bijna alles in de Japanse keuken, heel makkelijk te doen. Je moet alleen even weten hoe het werkt en wat er precies ingaat. Je hebt er een grote diepe vijzel voor nodig (maar stiekem kan het ook in de foodprocessor). Eerst wrijf je 100 g sesamzaad heel fijn zodat je een dikke pasta krijgt. Daar voeg je 1 of 2 theelepels suiker aan toe. Verder verdun je het met een scheutje zoete merin* en gelijke delen sojasaus en dashi** zodat het dik vloeibaar wordt. Je kunt voor een fris accent ook nog een beetje rijstazijn toevoegen. De dressing kan over de sla. Is heerlijk over gerookte, gebakken, gegrilde en gestoomde vis. Maar ook bij gegrilde groenten of bij bbq-ribeye. Verder kun je er een heerlijke dip mee maken door het te mengen met wat yoghurt, zure room of mayonaise (ongelofelijk hoe veel mayonaise er gegeten wordt in Japan). De ingrediënten haal ik bij de Oosterse supermarkt.
Mijn kookjuf van de dag, Chikako volg ik nu op Instagram waar zo als Chichitch op post. Leuk om te zien wat ze allemaal maakt en vooral de vertalingen uit het Japans zijn vermakelijk.

*Merin is rijstwijn met een laag alcoholpercentage en een natuurlijke zoete smaak die ontstaat tijdens het fermentatieproces dat de rijstwijn ondergaat. Merin wordt voornamelijk in de keuken gebruikt.
**Dashi is visbouillon die wordt getrokken van bonito-schilfers en stevige zeewier die kombu of dashi-kombu genoemd.


Author: José van Mil - Pepper & Salt

José van Mil- Foodstylist (foto en film), receptontwikkelaar, culinair publicist. Gespecialiseerd in Lekker eten en Eten met kanker.
Als jong meisje werkte ik al mee in het restaurant van mijn vader. Na mijn schooltijd in Nederland vertrok ik naar de Cordon Bleu Cookery School in Londen, een culinaire topopleiding.
Na terugkeer in Nederland legde ik me toe op de food styling voor culinaire fotografie, receptontwikkeling en conceptmaker. Mijn culinaire kennis en ervaring kwamen enorm van pas om gerechten voor de fotografie te bereiden. Juist in voedselfotografie en receptontwikkeling zijn details die door de doelgroep als lekker worden ervaren, datgene dat er uitgelicht moet worden om smakelijk en doeltreffend in het voetlicht te komen.

Mijn passie voor ‘eten’ en ‘lekker genieten’ kreeg een steeds duidelijker profiel. Ik werd culinair redactrice bij Libelle en daarna 14 jaar van Nouveau magazine. Ook ben ik mede-auteur van hét Nederlandse basiskookboek Kookook, heb daarnaast veel andere kookboeken op mijn naam staan en heb o.a. geschreven voor Pink Ribbon Magazine. Jarenlang was ik hoofdredacteur van Super Eetwijzer, maakte ik receptkaarten voor AH en Jumbo en werkte ik voor het maandblad Kinderen, Tip, Allerhande, Hallo Jumbo en het weekblad Margriet. Tegelijkertijd werd ik meer en meer benaderd door producenten van voedingsmiddelen en dranken: om mijn kennis over waar de consument voor gaat; advies op smaakgebied; en om mee te denken over nieuwe producten en product-toepassingen. Inmiddels zet ik mijn kennis, ervaring en creativiteit al jaren in als “Culinary Director” in mijn eigen bedrijf Pepper & Salt Food Communication Consultancy waarbij ik me vooral toeleg op foodstyling voor film en fotografie, recepten en productontwikkeling.

Nog in Engeland kreeg mijn man Paul Somberg voor de eerste keer kanker. Na een intensieve bestraling genas hij volledig. De manier waarop ik toen al voor hem kookte (hij was vooral erg misselijk dus gebruikte ik o.a. veel verse gember en venkel) heeft er toe bijgedragen dat hij tijdens de behandeling niet al te veel verzwakte. Toen hij jaren later weer kanker kreeg, Multipel Myeloom (de ziekte van Kahler), deed ik er alles aan om hem tijdens de chemotherapie, bestraling en stamceltransplantaties heen, aan het eten te houden. Dat werkte! Volgens de methode die we daarbij ontwikkelde, schreef ik een kookboek voor lotgenoten “Gezond Eten Rond Chemotherapie” en geef ik workshops en masterclasses over dit belangrijke onderwerp. Mijn site en de blog Eten-met-kanker zijn hier een logisch gevolg van.
In Engeland heeft Healthy Eating During Chemotherapy “The Guild of Food Writers Miriam Polunin Award for Work in Healthy Eating 2010” gewonnen. In Nederland heeft “Gezond Eten Rond Chemotherapie”: Kookboek van het Jaar 2009” categorie: Beste Initiatief.